Hyppää pääsisältöön

Raskaudenkeskeytykset

Avainsanat:

Kun raskaus alkaa suunnittelemattomasti, elämäntilanne muuttuu toivotun raskauden alettua tai kehittyvässä sikiössä todetaan vaurioita, raskauden keskeyttäminen voi olla vaihtoehto raskauden jatkamiselle.

hoitaja hakee potilaan odotusaulasta.

Uusi laki raskaudenkeskeytyksestä astui voimaan 1.9.2023

Raskaudenkeskeytys toteutetaan pääsääntöisesti kuten aiemminkin, mutta enää asiakkaan ei tarvitse hankkia lähetettä naistentautien vastaanotoille vaan hänen tulee olla puhelimitse suoraan yhteydessä Tyksin naistentautien poliklinikalle numeroon 02 3131322 virka-aikana (klo 8–15). Puhelu tallentuu takaisinsoittojärjestelmään, ja soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään seuraavana arkipäivänä. Vastaanottoajan saadaksesi sinulla tulee olla tehtynä positiivinen raskaustesti. Varaudu etukäteen vastaamaan kuukautiskiertoasi ja raskauden kestoa arvioiviin kysymyksiin.

Raskaudenkeskeytys sujuu parhaiten, kun se toteutetaan varhain. Raskausviikon 10 täytyttyä keskeytys edellyttää osastoseurantaa. Kahdennentoista raskausviikon jälkeen raskaus on myös mahdollista keskeyttää raskaana olevan pyynnöstä. Tuolloin edellytyksenä on kahden lääkärin myönteinen päätös ns. terveysperusteisissa tapauksissa, mutta Valviran päätös tarvitaan sosiaalisesta syystä tehtävissä raskaudenkeskeytyksissä.

Miten raskaudenkeskeytys toteutetaan?

Raskaudenkeskeytys toteutetaan yleisimmin lääkkeellisesti ja joskus kirurgisesti. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys toteutetaan kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäisen lääkkeen saat vastaanoton yhteydessä. Toinen lääke annostellaan kaksi vuorokautta ensimmäisen lääkkeen jälkeen kotona. Kyseisenä päivänä sinulla tulee olla kotona aikuinen tukihenkilö. Saat vastaanottokäynnillä ohjeet keskeytyksen toteutuksesta ja tarvittavasta kipulääkityksestä, ja tarpeen mukaan sairauslomaa (2 vrk alkaen toisen lääkkeen annostelupäivästä).

Lue lisää

Raskauden ehkäisy keskeytyksen jälkeen

Raskaudenkeskeytyksen jälkeen on tärkeää, että ehkäisy on mahdollisimman luotettava. Ehkäisyvaihtoehtoja on useita ja yleensä jokaiselle löytyy luotettava ja sopiva menetelmä. Tavallisimpia ehkäisyvaihtoehtoja ovat ehkäisypillerit, ehkäisykapseli, kierukka (tavallisimmin hormonikierukka, usein myös kuparikierukka). Pohdi ehkäisyvaihtoehtoja jo etukäteen, jotta ehkäisyn aloittaminen ei viivästy (Raskauden ehkäisy | Naistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)).

Jos tarvitset tukea ennen päätöksentekoa tai raskaudenkeskeytyksen jälkeen, toteutetaan se sinua lähellä omassa terveyskeskuksessasi sekä ehkäisyneuvolassasi tai vastaanotollamme.

Toimipisteet

Naistentautien vastaanotot

Naistentautien vastaanotoilla hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia.

Naistentautien osasto

Osastollamme hoidetaan naistentautien erikoissairaanhoitoa tarvitsevia potilaita.

Naistentautien poliklinikka, Loimaa

Hoidamme naisen elämänkaaren eri vaiheissa esiintyviä gynekologisia oireita ja sairauksia.

Naistentautien poliklinikka, Salo

Hoidamme erilaisia gynekologisia sairauksia, keskenmenoja ja raskaudenkeskeytyksiä.